United States of America

CUM ALEGI OGLINDA IN BAIE?

Este foarte probabil sa treci cu vederea o oglinda. Cand arunci o privire in una din ele, vezi mai intai de toate, propria reflexie, alte obiecte si elemente ale interiorului, care se mai reflecta in ea si abia dupa, observi oglinda, ca obiect de interior ( lcu exceptia oglinzilor care au un design deosbit). In pofida acestui fapt, oglinda este o componenta indispensabila a multor incaperi, in special a camerlor de baie. 

Multitudinea de forme, stiluri si dimensiuni iti ingreuneaza alegerea, atunci cand ajungi sa iti achizitionezi oglinda pentru baie. Citiste acest ghid, care te va ajuta sa iai o decizie corecta.

In ce etapa ar trebui sa cumperi o oglinda?

Designerii de interior indeamna ca amplasarea oricarui element reflectorizant intr-un ambient, sa se stabileasca inca in etapa pregatitoare.  Adica, atunci cand abia iti schitezi viitoarea baie si alegi pozitia fiecarui element, marcheaza si locul unde va fi oglinda. In functie de stilul ales al gresiei si faiantei, de mobila si spatiu, alege modelul oglinzii. Fixeaza ,din timp ,unde vor fi amplasate sursele de iluminare, cat de puternice vor fi si in care directie va bate lumina. Vor fi acestea suficiente pentru ati vedea reflexia fara umbre, pentru un machiaj perfect sau un barbierit impecabil? Daca nu esti un profestionist in domeniu, poti rezolva aceasta usor, alegand o oglinda cu iluminare led, plus aceasta te va scuti de achizitionarea unei aplice. Ce sistemul de ventilare ai si cati m2, unde e pozitionata cabina de dus sau cada? Asigura-te ca oglinda nu se va aburi in exces sau alege o oglinda cu dezabuire.

Si pentru ca, ceea ce ne dorim, deseori, nu e ceea ce ne ofera piata, comanda oglinda din timp, cu aproximativ 1 luna, inaintea finisarilor de reparatie si amenajare. Astfel nu vei mai fi fortat sa cumperi ceva aproximativ, multumindu-te cu ceea ce gasesti, pentru ca....., cum nu ai da, dar nu poti trai mult timp, fara o oglinda in casa.

Ce oglinda sa alegi in functie de stilul interiorului

Stilul Minimalist

Caracterizat  prin linii drepte, forme geometrice bine definite, accepta o oglinda in acelas stil, fara rame masive sau culori stridente. Poti opta pentru o oglinda simpla, doar cu iluminare ambinetala pe perete sau una cu rama fina din MDF sau metal.

Stilul ART DECO

Oglinzile sunt indispensabile acestui stil, devenind si un element decorative. Se opteaza pentru oglinzile de dimensiuni mari, de forme neobisnuite,  geometrice,  inramate in rame complicate.

Stilul Vintage

Daca ai ales acest stil pentru locuinta ta, atunci o oglinda cu rama groasa, chiar ornamentata, se va potrivi de minune intr-un astfel de spatiu.Te poti juca si cu diemensiunile sau chiar crea o compozitie din mai multe oglinzi mici, cu diferite rame.

Stilul romantic/boem

Mobilierul pentru un asemenea stil  se alege a fi unul classic sau chiar retro. De aceea și oglinzile vor corespunde aceluias stil: rame cu linii rotunjite sau chiar cu ornamente florale. Ramele  vopsite in culori pastelate, clasice, in  dependent de gama de culori din incapere.

Stilul modern/contemporan

Un stil ce se caracterizeaza prin utilitate si simplitate. Sunt potrivite oglinzile cu functionalitate sporita, cum ar fi oglinzile cu iluminare frontala sau oglinzile cu rame simple, care pot fi viu culorate, asortandu-se cu alte elemente sau din contra, devenind un accent de culoare.

De asemenea sunt potrivite oglinzile de dimensiuni mari, acrosate pe perete sau de tip freestanding, cu rama de lenm/mdf sau metal.

Stilul rustic

Lemnul masiv, piatra, finisaje minime, toate astea inspirate direct din natura se pot regasi si in design-ul unei oglinzi. Elemente decorative in combinatie cu foaia de oglinda sau chiar rame realizate din aceste materiale se vor potrivi unei incaperi decorate intr-un asemenea stil.

Stilul clasic

Un stil mereu actual, caruia i se potrivesc oglinzi in rame groase, vopsite, fie din lemn sau mdf. Pot avea diverse forme: draptunghiulare, patarate, ovale sau rotunde.

Stilul Neoclasic

Caracterizat prin decor spcum, dar nu fantezist, acest tip de stil impune oglinzi cat mai mari posibil, cu cadru greu de lemn sau metal, de tip leaning sau acrosabile. Pot fi utilizate chiar ca material de placare a peretilor. Prin diminsiuni mari, oglinzile maresc vizual spatiul, sproresc cantitatea de lumina si ofera un aspect nobil.

Forma oglinzii

De regula, ne-am obisnuit ca oglinzile au o forma dreptunghiulara sau patrata. Tot mai multi designeri de interior, in ultimii ani, au optat in proiectele lor pentru oglinda rotunda, inspirand astfel preferintele oamenilor.

Patrata, dreptunghiulara, rotunda, hexagonala sau chiar asimetrica, cu rama sau fara rama, oglinda cu iluminare led sau dezaburire, agatata de perete, sprijinita de lavoar sau oglinda de tip freestanding, alegerea oglinzii trebuie facuta in functie de preferintele fiecaruia, dar tinand cont de dimensiunile si stilul ambientului in care va fi amplasata.

Oglinda Dreptunghiulara sau Patrata

Algerea clasica sunt oglinzile patrate sau dreptunghiulare, difera doar dimeansiunea acesotra, daca au rama sau nu. 

Oglinda Rotunda si Ovala

Forma rotunda sau ovala, se incadreaza lejer, practic in orice ambient si asta ne-o demonstreaza multitudinea proiectelor in care se regasesc acestea.
Acestea aduc o nota de lejeritate si armonie, aplificand vizual spatiul. Exceptionale sunt si compozitiile din mai multe oglinzi rotunde, de difertie dimensiuni. 

Oglinda asimetrica 

Pentru un impact vizual intens, atunci cand oglinda nu e doar un accesoriu functional, oglinzile de forme asimentrice sau chiar compozitiile formate din mai multe oglinzi, devin elemente deocrative impozante intr-un interior. Efectul va fi mult mai puternic decat atunci cand pe perte se va afla doar o oglinda. 

Dimensiunea si amplasarea oglinzii

Pentru a crea un aspect echilibrat, atunci cand alegem oglinda pentru baie, dimensiunea acesteia  trebuie sa fie direct proportionala cu dimensiunea chiuvetei sau a blatului pe care este instalata aceasta.

Desigur, acest lucru e mult mai usor cu o oglinda cu dimensiuni personalizate, deoarece uneori e complicat sa gasesti exact ceea ce ai nevoie in showroom-uri sau magazine online.

O alta abordare este aceea de a face oglinda aproximativ  de 70- 80% din latimea mobilei cu care este combinata, astfel incat sa para un pic mai mica, dar nu stearsa.

Daca e sa ne referim la inaltimea oglinzii, atunci trebuie sa tineti cont de inaltimea celor care se vor privi in ea si de inaltimea spatiului unde se va amplasa aceasta. Se recoamnda de la podea sa se lase aproximativ 120 cm, iar de la chiuveta - cel putin 20 cm. Aceasta distanta va permite sa pastrati oglinda mai curata si intreaga.

Daca aveti o chiuveta de dimenziuni mari sau un blat cu 2 sau mai multe chiuvete incorporate, puteti opta pentru o oglinda de dimensiuni mari  sau pentru o compozitie de mai multe oglinzi.  Oglinda de dimensiuni mari va  amplifica visual spatiul, reflectand lumina si restul elementelor din ambient. Daca optati pentru mai multe oglinzi inalte, veti economisi pe costul acestora, plus sunt mai usor de montat. O astfel de compozitie pune in evidenta inaltiimea spatiului (mai ales acolo unde tavanul e inalt). In cele din urma, alegerea se reduce la preferintele personale si buget.

Tot mai populare sunt compozitiile modulare din oglinzi, atunci cand avem un element central si altele mai mici pozitionate simetric sau nu, langa aceasta.

 

 

 

 

 

Share
We use cookies to give you a better browsing experience. By continuing navigation, you agree to the use of cookies. Details